Schizoaffektiv lidelse

Jeg tenkte jeg skulle skrive litt om en diagnose jeg har, noe jeg forsåvidt skreiv at jeg skulle gjøre for en stund tilbake. Jeg har gjort det tidligere, på en annen blogg, men denne var anonym, så jeg får ta sjansen nå, og skrive åpent.
Schizoaffektiv lidelse heter den.

Det er en psykoselidelse, og det er mange som viker unna med en gang de hører noe med “schizo” i seg. De tenker det verste, fordi de har hørt skremselsepisoder hvor folk med schizofreni er “klin gærne”. Jada, jeg har hørt det jeg også. Derfor blir det ennå verre å skulle fortelle noen hvilken diagnose man går å bærer på. Men dere som kjenner meg, jeg er vel ikke mer “gæren” enn alle andre i vennekretsen? 😂

Schizoaffektiv lidelse en en psykoselidelse som legene betrakter som alvorlig, i følge det O´store internett.
Det er en lidelse hvor både schizofreni og bipolar lidelse symptomene er blandet. Da har man altså bipolar med periodevise stemningsendringer, og schizofreni med f.eks uvanlige vrangforestillinger osv.

Noen av symptomene kan være oppstemthet og gi et manisk preg, samtidig som personen er hørselshallusinert, i form av kommenterende stemmer, slik det sees ved schizofreni. Noen kan også i perioder være svært urolige og forvirrede, ha vrangforestillinger (paranoide symptomer) uten schizofrent preg, og vise bevegelsesforstyrrelser.

Tilstanden svinger relativt raskt. Før symptomene blir tydelige, synes personene å være rimelig friske, slik man ofte ser ved bipolar lidelse.

Schizoaffektiv lidelse rammer vanligvis kognisjon og følelse. Hørselshallusinasjoner, paranoide bisarre vrangforestillinger, eller forstyrrelser i tale og tanke, med betydelige sosiale og arbeidsrelaterte vanskeligheter er typisk.

Mennesker med schizoaffektiv lidelse er trolig utsatt for komorbide tilstander, inkludert angstlidelser og rusmisbruk. Sosiale problemer som arbeidsledighet over lengre tid er vanlig.
Husk at personer med en bestemt diagnose, de ER ikke diagnosen, de ER mennesker MED en diagnose. Det vil si at det er ingen som ER en diagnose, så se alltid mennesket BAK diagnosen. ♡

Det er et kortfattet innlegg om diagnosen Schizoaffektiv lidelse. Og hvis det er noe du lurer på? Spør meg da vel?

Jeg biter ikke altså, SÅ gæren er jeg ikke. 😄

3 Comments

 1. […] høre. Selve diagnosen er en type blanding av schizofreni og bipolar (har skrevet mer om diagnosen HER), så det er litt fra begge diagnoser som plager meg/sliter meg ut. Psykosesymptomene er kanskje […]

  Svar
 2. May Kristine
  12. september 2018

  Jo, kliiin gæren!! 😍🤪
  Neida. Du er en fantastisk, morsom, snill, trygg og god person, som jeg velger å kalle en av mine aller aller beste ❤️ du er en som stiller opp for meg, du bryr deg, du spør, og du forteller selv også. Du snorker på utpust, beveger deg litt langsomt noen ganger, og kan fint sovne sittende. Du ler mye og godt, og du kan også være med på en dyp samtale som plutselig ender med latterkrampe istedet.
  Du er en helt normal Line, og jeg elsker at det er sånn du er, og jeg er sååå glad i deg 😍 ingen gærning her, nei 😊

  Svar
  1. Latuda
   16. september 2018

   Åh, duu 😍 du er god eller?! 😍
   Veit nesten ikke hva jeg skal svare altså, blei helt satt ut og glad ❤️ Måtte le litt også da 😁😂
   Du er en av de beste jeg veit!!! Takk!!! Er så utrolig glad i deg også 😍❤️❤️

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Scroll to top

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no